Stražunski gozd ima od leta 1966 status naravnega parka, kljub temu pa je tam več okoljskih težav. Čezmerne koncentracije škodljivih snovi v Stražunskem potoku lahko vplivajo na kakovost pitne vode, v njem so divja odlagališča odpadkov, hrup ob črpalkah termalne vode pa je presežen.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na območju Stražuna so številne zdravilne energetske točke ter pohodne in kolesarske poti, vendar bi jih bilo treba bolje vzdrževati. Lastniki gozda se pogosto srečujejo s problematiko nedovoljenega odlaganja odpadkov, saj neodgovorni obiskovalci te odmetavajo kar med hojo.
»Ko pa se srečuješ z vsakodnevnimi divjimi odlagališči, te srce zaboli,« pravi predavateljica na Višji prometni šoli Vlasta Ojsteršek, ki se je raziskave o Stražunu s študenti lotila v okviru predmeta Sanacije starih bremen.

Opravili so terensko delo, tudi meritve onesnaženosti Stražunskega potoka: »Ugotovili smo, da je biokemijska potreba po kisiku presežena po normativih in tudi vsebnost nitratov je velika. Tako, da smo potrdili pretekle raziskave in to v našem projektnem delu tudi zapisali.«

Črpalka za termalno vodo je postavljena v bližini okoliških hiš ob robu gozda, deluje pa podnevi in ponoči. »Ugotovili smo, da je hrup po vseh normativih, v dnevnem in nočnem času, presegajoč.«

Glede na raziskano in pregledano območje snovalci predlagajo več aktivnosti v tem gozdu, med njimi namestitev košev za odpadke, ureditev poti in namestitev informativnih tabel ter omejevanje vstopa vozil na to območje.