Foto: Radio Maribor/Muzej NOB
Foto: Radio Maribor/Muzej NOB

Muzeji so zaprti že več tednov, in ker si želijo, da bi obdržali obiskovalce in ohranili stik z njimi, so okrepili spletne predstavitve svojih razstav in muzejskih zbirk. Veseli so, da se je zaradi tega povečal odziv na njihovo spletno ponudbo, a komaj čakajo, da se bodo z obiskovalci spet srečali v muzejih.

V Pokrajinskem Muzeju Maribor že več let sistematično pripravljajo obsežen virtualni vodnik po svojih stalnih in občasnih razstavah, v tem času pa so te vsebine znova ponudili na spletu in odziv je velik. Že nekaj let izpopolnjujejo tudi virtualno razstavo o verovanju Verjamem torej sem, v zadnjih dneh pa v sodelovanju z učitelji pripravljajo še kratke izobraževalne filme za šolarje. "V povezavi z učnimi načrti se približujemo učiteljem in snemamo kratke filme o muzejskih vsebinah in zgodovini," pojasnjuje direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren.

Mariborski Muzej narodne osvoboditve ponuja obiskovalcem 5 virtualnih razstav in več spletnih katalogov, ob tem pa pripravljajo še nove izobraževalne vsebine in delavnice za otroke in mladostnike. Obisk njihove spletne strani in družbenih omrežij se je v zadnjih tednih močno povečal, vendar se ob tem pojavlja bojazen, da se bodo obiskovalci tako odvadili osebnih obiskov muzeja. "Vendar je ne glede na vse osebni stik z muzejskimi predmeti in kustosi največja prednost muzejev in upam, da ljudje tega ne bodo pozabili,"« pravi direktorica Muzeja NOB Aleksandra Berberih Slana.

Sicer pa je med spletnimi obiskovalci v teh dneh tudi veliko delovno aktivnih ljudi, ki sicer le redko najdejo čas za obisk muzeja. Veseli povečanega spletnega obiska so tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, kjer med drugim na platformi Google Arts & Culture predstavljajo 70 njihovih muzejskih predmetov.