Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Kljub postopnemu umirjanju epidemičnih razmer je stanje v bolnišnicah še vedno resno. V UKC Maribor, kjer je danes hospitaliziranih 183 covidnih bolnikov, 36 jih je na intenzivni terapiji, velike težave povzročajo vdori okužb v t. i. bele cone in množična odsotnost zdravstvenega kadra. Zaradi poslabšanja zdravstvenih stanj kroničnih bolnikov sta v zadnjih dneh še posebej močno obremenjena Urgentni center in Klinika za interno medicino, kjer je priliv bolnikov enkrat večji.

Kljub rahlemu upadanju števila hospitaliziranih covidnih bolnikov pa v UKC Maribor razmere še naprej opisujejo kot skrajno resne. V Urgentnem centru in na Kliniki za interno medicino se soočajo z velikim prilivom kroničnih bolnikov, ki se jim je stanje zaradi nezdravljenja v zadnjih dveh letih močno poslabšalo. Predstojnik Urgentnega centra Gregor Prosen: "Samo na bolezenskem delu se je število napram letom pred pandemijo povečalo za približno sto odstotkov, tako da trenutno Urgentni center prav zares deluje na robu svojih zmožnosti in maksimalnih obratih."

Na Kliniki za interno medicino so ob porastu okužb med kroničnimi bolniki bili prisiljeni odpreti rdečo cono in zmanjšati število postelj za nekovidne bolnike, izpostavlja Urška Kšela: "Poskušamo maksimalno zagotoviti ustrezno bolnišnično obravnavo vsem bolnikom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Moram reči, da smo v zadnjem valu epidemije verjetno pod največjim pritiskom." Predvsem zaradi velike odsotnosti zaposlenih. Samo danes jih je v bolniški več kot šeststo, še enkrat toliko jih manjka zaradi drugih odsotnosti.

Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Posledično je močno zmanjšan tudi obseg nenujnih operacij, dodaja strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Trenutno smo nekje med 50 in 60 odstotki, kar pomeni, kar pomeni seveda velikanski hendikep za vse elektivne paciente tudi na teh področjih."

Nekaj upanja sicer vlivajo napovedi, da naj bi se število hospitaliziranih zaradi covida konec meseca prepolovilo.