Varuhinja bolnikovih pravic Lidija Breznik, ki je funkcijo prevzela junija, ugotavlja, da je največ nezadovoljstva med bolniki zaradi slabe komunikacije v zdravstvenih ambulantah. Foto: Radio Maribor
Varuhinja bolnikovih pravic Lidija Breznik, ki je funkcijo prevzela junija, ugotavlja, da je največ nezadovoljstva med bolniki zaradi slabe komunikacije v zdravstvenih ambulantah. Foto: Radio Maribor

Varuhinja bolnikovih pravic Lidija Breznik, ki je funkcijo prevzela junija, ugotavlja, da je največ nezadovoljstva med bolniki zaradi slabe komunikacije v zdravstvenih ambulantah. Da bi lahko pomagala kar največjemu številu ljudi, svojo pisarno s središča Maribora zdaj seli tudi na obrobje mesta. Pred dnevi je prisluhnila težavam krajanov Limbuša, prihodnji teden pa bo obiskala še Radvanje in teden kasneje Novo vas.

Varuhinji bolnikovih pravic Lidiji Breznik po treh mesecih, odkar je na voljo za pomoč bolnikom, dela ne manjka, kljub temu da v Mariboru že desetletje delata tudi zastopnici pacientovih pravic. Tedensko v njeno pisarno pokliče okoli deset bolnikov, pravi: "Če bi naredila povzetek domnevnih kršitev, zaradi katerih so se oglašali pacienti, bi jih dala na skupni imenovalec: odnos, komunikacija, pogovor."

Enako ugotavlja tudi Ludvik Čulk, ki se je udeležil srečanja z varuhinjo v Limbušu: "Prav je, da tako srečanje enkrat pride v kraj, da ljudje malo svoje probleme povejo, kar jih imamo vsi. Komuniciranje, to je največji problem."

Problem so tudi čakalne vrste, na katere je varuhinjo ob obisku opozoril Vlado Muršič: "Dolgo se čaka. To bi bilo treba absolutno skrajšati. Zdaj bi moral iti na pregled za sladkorno, pa ti reče 8 mesecev čakaj."

Da bi pomoč, ki jo ponuja varuhinja bolnikovih pravic, še bolj približala ljudem, zlasti tistim, ki živijo zunaj mestnega središča, svojo pisarno seli tudi na teren: "Morda kdaj ravno zaradi oddaljenosti pisarne ostane kdaj kaka zadeva tudi nerešena."

Varuhinja bolnikovih pravic bo zato v prihodnje še nadaljevala s terenskimi razgovori. Že naslednji teden bo na voljo občanom v Mestni četrti Radvanje, teden kasneje pa še v Novi vasi.