Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Čeprav je do velike noči še skoraj mesec dni, je velikonočnica na Boču že v polnem razcvetu. Žal pa se, kot ugotavljajo pri Planinskem društvu Poljčane, število te čudovite vijolične in kosmate cvetlice iz leta v leto zmanjšuje. Da bi ubranili rastišča pred posegi obiskovalcev, so tudi letos na Boču organizirali posebno čuvajsko službo.

Štajerski Triglav, kakor se je med planinci in pohodniki prijelo ime za Boč, je tudi letos v tem času poln obiskovalcev. Marsikdo se za obisk odloči tudi zaradi tačas cvetoče rastlinske posebnosti – velikonočnice, ki pa je, kot pravi predsednik Planinskega društva Poljčane Janko Kovačič: "...ena od treh najbolj ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji. Na Boču imamo dve rastišči, ki sta znani in še dve rastišči, ki pa ju ne razkrivamo."

Cvetočih rastlin iz leta v leto vse manj

Kot ugotavljajo pri Planinskem društvu, je cvetočih rastlin iz leta v leto vse manj: "Tu na območju Bočke ravni, se pravi v neposredni bližini planinskega doma – primerjavo bom dal za 10 let nazaj – smo našteli približno 350 cvetov, danes jih lahko naštejemo 35 na enem rastišču."

Zato obiskovalce ponovno pozivajo, da se upoštevajo postavljene ograde in informativne table in ne posegajo v rastišče. Janko Kovačič izpostavlja še eno obliko uničevanja rastišča velikonočnice: "Danes imamo drugo težavo; danes ima vsak že dovolj dober fotoaparat in se rastišče ne izkopava, ne trga, ampak se poleže ali po štajersko povalja."

Velikonočnica kot rečeno že vabi na Boč, a ne pozabite - najlepša je v naravi, zato naj tam tudi ostane.