Foto: Radio Maribor/Janja Rakuš
Foto: Radio Maribor/Janja Rakuš

Vsestranska umetnica Janja Rakuš iz Slovenske Bistrice se s kratkim videom Sejalec predstavlja na skupinski razstavi v galeriji Kreativna umetniška koda v New Yorku. Razstava bo v galeriji na ogled do 15. avgusta, v soboto, 8. avgusta med 13.30 in 17.30 uro pa bo prek spletnega naslova "www.sansar.com" mogoče v galerijo vstopiti tudi v virtualni obliki in se sprehoditi po galeriji ter si ogledati posamezna dela.

Pisateljica, performerka in vizualna umetnica Janja Rakuš, ki se v zadnjih letih ukvarja predvsem z eksperimentalnim filmom, živi in ustvarja med Slovensko Bistrico in Amsterdamom. Njeni videi in eksperimentalni filmi so bili razstavljeni v Latinski Ameriki, Indiji, na Kitajskem in v Evropi; za kratki umetniški film Alkemija na reki Amstel pa je lani na filmskem festivalu v Cannu prejela prvo nagrado.

V teh dneh je v galeriji Kreativna umetniška koda v New Yorku na skupinski razstavi na ogled njen video z naslovom Sejalec, s katerim avtorica nadaljuje tradicijo evropskega slikarstva. "Motiv sejalca so upodobili mnogi velikani evropskega slikarstva od Jean-Françoisa Milleta, Vincenta Van Gogha do slovenskega impresionista Ivana Groharja. Sama pa sem oblikovala svojega sejalca, ki pa je kozmični sejalec in ni več vezan na zemljo temveč na kozmus," pove Janja Rakuš.

Priložnost razstavljanja v družbi 30 umetnikov z različnih koncev sveta v znani newyorški galeriji je zanjo pomembna, saj potrjuje, da je na pravi poti in ji veliko pomeni.

Janja Rakuš je tudi avtorica štirih romanov. V zadnjem Voodoo valček za epileptike, ki je leta 2014 izšel pri mariborski založbi Pivec, skozi celovito zgodbo izpostavlja epilepsijo kot medicinski, zgodovinski in umetniški fenomen.