Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Obnova mariborskega Glavnega trga z delom Koroške ceste, ki bi se po prvotnem načrtu morala končati konec aprila, je v zaključni fazi. Izvajalci pa se nekaj dni pred začetkom Festivala Lent soočajo še z nekaj težavami, ki naj bi jih odpravili do petkovega začetka Festivala Lent.

Izvajalci so pred nekaj dnevi namestili svetilke in klopi na obnovljenem delu Koroške ceste. Zataknilo pa se je pri montaži svetilk na Glavnem trgu in pri testu fontane, ko se je zaradi težave z odtokom voda razlivala po površini za pešce. Podžupan Samo Peter Medved pričakuje, da bodo težave odpravljene do petkovega začetka Festivala Lent. Otvoritvene prireditve zaradi koronavirusa še ne bo, luči in fontano pa bodo vklopili v petek ob 21-ih po ulični festivalski predstavi.

Podžupan dodaja, da pravkar analizirajo izsledke prometne raziskave in da želijo na novem trgu ohraniti zaporo za motorni promet. S tem pa bo novo vlogo dobil podhod na tržnico, ki ga bodo zaprli in preuredili v prostore za potrebe delovanja tržnice.

Gostinci so z obnovo zadovoljni, moti pa jih pomanjkanje zelenja, pravi vodja kavarne Nana Devana Blakaj. Zato so na občino naslovili pobudo, da bi se dogovorili za usklajen in ustrezen način ozelenitve z rastlinami v loncih, a pozitivnega odziva niso prejeli.

Po mnenju podžupana Gregorja Reichenberga, pristojnega za arhitekturo in prostor, je ozelenitev trga neustrezna z vidika prezentacije kulturne dediščine.