Foto: Jure Gasparič
Foto: Jure Gasparič

Vlada je na današnji seji zagotovila manjkajoči denar za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine – OFEM, ki ga bo Maribor gostil konec julija. Izvedba tega največjega športnega dogodka za mlade v Evropi bo predvidoma stala okoli 11 milijonov evrov, država pa je zdaj, 66 dni pred začetkom, zagotovila tudi še svoj sofinancerski delež za izvedbo in športno opremo.

V Mariboru so že nekaj časa nestrpno pričakovali državni denar za izvedbo tega mednarodnega dogodka, na katerem pričakujejo okoli 3700 udeležencev iz 48 držav in še več tisoč drugih gostov ter obiskovalcev. Za razliko od 6 milijonov evrov za športno infrastrukturo, ki jih je država že zagotovila, se vlada namreč ni formalno zavezala, da bo sofinancirala tudi izvedbo OFEM-a. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han pa je zdaj potrdil, da je vlada danes za projekt zagotovila dodatne tri milijone evrov.

Zato je vodstvo občine odločitev vlade, da primakne sredstva tudi za izvedbo in nakup športne opreme, sprejelo z olajšanjem. Podžupan Samo Peter Medved je že pozdravil odločitev vlade, saj je s tem država zagotovila denar, na katerega so računali organizatorji OFEM-a. »Novica, da je pristojno ministrstvo našlo rešitev za financiranje organizacije festivala in nakupa opreme, nas je izredno razveselila. Bili smo namreč že tik pred tem, da vržemo puško v koruzo. Vesel sem, da je vlada našla rešitev za OFEM, saj bi odpoved te prireditve, potem ko je v Mariboru že odpadla univerzijada, bila katastrofalna. Ne predstavljam si, da bi mesto v tem primeru še lahko organiziralo kakšno večjo prireditev,« je dejal Medved.

Državni in občinski denar sta sicer le del virov za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine. Direktorica OFEM-a Maribor 2023 Nataša Ritonija pojasnjuje, da preostale vire za izvedbo projekta zagotavljajo še Olimpijski komite Slovenije, sponzorji in sredstva iz uspešno prijavljenih projektov. Okoli 4 milijone evrov prejmejo še iz naslova kotizacij vsakega nacionalnega olimpijskega komiteja držav udeleženk.

Medtem je športna infrastruktura, potrebna za izvedbo dogodka, dobro pripravljena. Nedokončana je sicer še nujno potrebna ogrevalna atletska dvorana. Podžupan Samo Peter Medved verjame, da bo nared do dogodka. Sicer pa naj bi pogodbo o sofinanciranju države za izvedbo OFEM-a formalno podpisali v Mariboru prihodnji torek, po naših informacijah naj bi se ga udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.