Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Včeraj smo zaznamovali svetovni dan turizma. Osrednja tema letošnjega dne je bila povezana z delovnimi mesti v tej panogi. V turizmu je zaposlenih 12 milijonov državljanov Evropske unije, panoga pa omogoča številne priložnosti za dolgoročno zaposlitev vsem, ki se želijo preizkusiti v različnih okoljih.

Turizem je vse pomembnejša gospodarska veja in priložnosti za zaposlitev je veliko. Pri Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer izobražujejo širok nabor kadrov za delo v turizmu, se zanimanje za študij povečuje. Direktorica Tanja Sagadin Angleitner: "V primerjavi z lanskim letom imamo na smeri gostinstvo in turizem že zdaj 20 odstotno porast, na študijski smeri wellness pa smo že v prvem roku zapolnili vsa mesta."

Povečuje se tudi povpraševanje po delavcih v turizmu, pravi direktorica Območne službe Zavoda republike Slovenije za zaposlovanje Ljubljana Barbara Vrtačnik: "Če gledamo samo od leta 2017 do 2019, je bilo 7.800, lani pa kar 11.800 potreb po zaposlovanju v turizmu. Letos v prvih osmih mesecih pa beležimo že 7 tisoč potreb po delavcih."

Za dolgoročni uspeh turizma je pomembno vlagati v znanje in veščine zaposlenih, temu pa mora slediti primerno plačilo, sicer bodo mladi in usposobljeni kadri odhajali v tujino za boljšim zaslužkom. "Še vedno visoko strokovno izobražena delovna sila, ki pride v gospodarstvo, ima željo in voljo, gospodarstvo pa jih je pripravljeno plačati žal samo na nivoju srednješolske izobrazbe, ali pa še to ne," še poudarja Tanja Sagadin Angleitner in dodaja, da si želijo več podpore države, saj je treba slediti trendom, tega pa jim izobraževalni sistem velikokrat ne omogoča.