Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nedavna odločitev petih občin iz Slovenskih goric; Cerkvenjaka, Destrnika, Svetega Andraža, Svete Trojice in Trnovske vasi za samostojno naročilo projektne dokumentacije za vodovod, češ da ne želijo tvegati, da bi znova zamudili črpanje kohezijskih sredstev, je med župani spodnjega Podravja na današnjem kolegiju povzročila glasno in srdito razpravo, polno očitkov in obtoževanj o tem, kdo je kriv, da že več kot desetletje ne pride do obnove skupnega vodovodnega sistema 17-ih občin.

Začetno razpravo s številnimi medsebojnimi očitki, plod desetlenih zamer in nezaupanja, začinjeno s priznanjem, da bi se jih občani in volivci, če bi bili prisotni, sramovali, so k sreči premagali glasovi razuma med župani spodnjega Podravja. Da vododod mora ostati skupen, opozarjata tako županja Majšperka Darinka Fakin kot župan Podlehnika Sebastian Toplak. "Jaz mislim, da je naša dolžnost, da obdržimo ta sistem skupen in ga v naslednji perspektivi obnovimo," pravi Fakinova. Toplak pa: "Sistem kot celota je najbolj optimalen in seveda iz tega vidika podpiramo, da sistem ostaja celoten."

Pet občin iz Slovenskih goric ne izstopa iz skupnega vodovodnega sistema, le pospešiti so želeli projekt obnove, poudarja župan občine Sveta Trojica David Klobasa: elimo na ta način realizirati projekt, ki se vleče že leta, če ne desetletja."

Tudi župan Kidričevega, ki je vrsto let nasprotoval predlogom za obnovo vodovoda, je po novem pripravljen sodevati, a z jasnim dogovorom. Anton Leskovar: "Nikoli nismo rekli, da ne bomo v skupnem omrežju, še zmeraj pa trdim, da si bomo omrežnino morali obračunavati po dejanski vrednosti."

Ptujska županja Nuška Gajšek dodaja: "Mene veseli, da smo prišli do nekega streznitvenega momenta in bomo to zgodbo malo drugače peljali." "Kolikšne izgube so na omrežju zdaj? Okoli 25 odstotne," pa pravi direktor ptujske komunale Janko Širec. Tudi zato je čas za celovito obnovo dotrajanega vodovoda v spodnjem Podravju.