Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Slovenska vojska zaključuje vojaško vajo Preskok 2020, ki jo je začela že sredi aprila. Namen vaje je izboljšati delovanje vojske v razmerah epidemije COVID-19, okrepiti sodelovanje s civilnim prebivalstvom in poglobiti znanje o geografskih značilnostih slovenskega ozemlja. Vaje se na območju celotne Slovenije, v več kot 50 občinah, udeležuje okoli 2500 vojakov. Obiskali smo enoto, ki deluje na območju podravskih obmejnih občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Dnevi vojakov med vajo Preskok 2020 so raznoliki. Zbujajo se tudi sredi noči, na primer ob simulaciji prevzema objekta iz rok sovražnika. Glavni poudarek vaje je vzpostavljanje elementov poveljevanja in kontrole na različnih zemljiščih in v različnih vremenskih razmerah.

Posebnost vaje je razvijanje sodelovanja z lokalnim okoljem in utrjevanje poznavanja terena. Vajo zato v celoti izvajajo na zemljiščih, ki niso v lasti obrambnega ministrstva. V ta namen so sklenili pogodbe z lastniki več tisoč parcel po vsej državi. Občani so vojsko dobro sprejeli, je prepričan župan Ormoža Danijel Vrbnjak. Dodaja, da je varnost za obmejne občine zelo pomembna, država pa s tem pošilja signal, da nanje ni pozabila.

Vojska je namreč prisotna tudi ob južni meji – med Belo krajino in Madžarsko redne naloge dnevno izvaja 90 vojakov. Pomembna pa je tudi priprava na delovanje v razmerah epidemije, ki je posegla v delo slovenskih vojakov doma in v tujini. Vojska je v tem času pomagala pri izvajanju protivirusnih ukrepov in ohranila operativne zmogljivosti, še pojasnjujejo njeni predstavniki.