Slovenske splošne knjižnice so se prilagodile razmeram, ki jih je povzročil koronavirus. Izposojeno gradivo mora ob vrnitvi odležati tri dni v karanteni ali pa ga očistijo in dajo v karanteno za 24 ur. Ministrstvo za kulturo pa je letos zadržalo sredstva za nakup knjižničnega gradiva, v Mariborski knjižnici upajo, da bodo jeseni ukrep preklicali in bodo lahko začeli tudi bolj intenzivno nabavljati gradivo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V času epidemije so seveda knjižnico zaprli, po 1. maju pa so začeli delovati v omejenih okoliščinah, pravi direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: "Torej brezstično, samo na vratih knjižnice, sprejemali smo izposojeno gradivo, vendar nismo zaračunavali nobenih stroškov." Postopoma se vračajo v ustaljene tirnice: "Zdaj je seveda možno že vstopat v knjižnico, samostojno izbirat gradivo, z upoštevanjem ukrepov, ki so potrebni – maska, razkuževanje rok," pravi Dragica Turjak.

Prebrskano gradivo pa morajo obiskovalci odložiti na poseben kup, ki ga knjižničarji počistijo in po določenem času vrnejo na police. Na prvih mestih trenutne izposoje so slovenski avtorji, kar jih v knjižnici zelo veseli. "Še vedno se najbolj išče Bronja Žakelj, Demšar, Radmilovič…," pravi Turkajova.

Ministrstvo za kulturo je letos zadržalo sredstva za nakup knjižničnega gradiva: "Gradiva je premalo, posebej novitet," opozarja Dragica Turjak, tako da upajo, da se bo v začetku jeseni zadeva popravila in bodo prejeli sredstva tudi za nazaj.