Foto: EPA
Foto: EPA

Na Medicinski fakulteti v Mariboru, kjer si že dlje časa prizadevajo tudi za študij stomatologije, z zadovoljstvom ugotavljajo, da so pripravljalna dela v zaključnem obdobju. Dokončno mnenje oziroma potrditev, da izpolnjujejo vse pogoje, pričakujejo od nacionalne agencije za kvaliteto visokošolskih programov- v letošnjem decembru.

Ker so zadostili vsem njihovim pogojem, napovedujejo, da bo študij stomatologije v Mariboru mogoč v prihodnjem šolskem letu. Ob tem na mariborski medicinski fakulteti upajo, da bo ministrstvo za visoko šolstvo seveda zagotovilo tudi denarna sredstva, da bo tako lahko zaživel drugi tovrstni center v naši državi. "Mi imamo, kar se tiče materialnih pogojev, opreme in seveda tudi kadrov, vse pripravljeno," pravi dekan medicinske fakultete, Ivan Krajnc, kakor tudi da bo za medicinski del študija poskrbljeno na mariborski fakulteti.

Za stomatološki del študija pa bodo skrbeli njihovi kolegi iz medicinske fakultete iz Reke. Tudi v mariborskem zdravstvenem domu, kjer so pobudniki za ustanovitev študija stomatologije v Mariboru, je v ta namen vse nared, saj bo del tega študija potekal tudi pri njih, še zlasti ob delu pri bolnikih.

V mariborskem zdravstvenem domu so ob tem tudi napotili nekaj zobozdravnikov na nadaljnje izobraževanje. Na tukajšnji medicinski fakulteti pa čaka na prve študente stomatologije tudi dragocena oprema. "Dobili smo številne simulatorje za začetni pouk v drugem letniku bodočih študentov. Te smo dobili iz Finske, Iz Nemčije pa smo prejeli šest stomatoloških stolov, nasploh pa imamo še nekaj druge opreme," izpostavlja profesor Ivan Krajnc. Na tukajšnji medicinski fakulteti tudi želijo, da njihovo stomatološko ambulanto ponudijo javnemu sistemu, zato so vse pristojne že pozvali, da jo registrirajo.