Na Ptuju odkrili zidove rimskih vil in delčke mozaikov. Foto: SOJ RTV SLO
Na Ptuju odkrili zidove rimskih vil in delčke mozaikov. Foto: SOJ RTV SLO

Arheologi, ki se bodo na Ptuju mudili še ta teden, so odkrili zidove rimskih vil, delčke mozaikov in tako potrdili, da je starodavni Ptuj bil ne le vojaško, temveč tudi pomembno upravno središče v antiki.

Arheologi so že pred desetletjem z geofizikalnimi raziskavami odkrili, da se pod gričem Panorama skrivajo rimske vile, svetišče in ulice, na katerih so živeli in delali tedanji obrtniki. Ob izkopavanju na terenu so naleteli prav na antično delavnico, pravi doktorica Jana Horvat z Inštituta za arheologijo. ''Pretapljali so bron, baker, v naslednjem tednu nam bo vse še bolj jasno,'' dodaja sogovornica.

Domnevo, da se pod Panoramo skriva antično svetišče in zgodnjekrščanska cerkev, bi radi potrdili s terenskim delom prihodnje leto. ''Prepoznali smo lahko dele uničene zgodnjekrščanske cerkve, ki je stala na robu med mestom in poznorimskim grobiščem,'' razlaga Horvatova.

Z izkopavanji so na Ptuju v zadnjem stoletju odkrili več kot pol milijona artefaktov. Da bi jih lahko znanstveniki bolje raziskali, so lani na Ptuju odprli laboratorij za obdelavo arheoloških materialov. Za obiskovalce pa dediščina Petovione ni vidna. Vse od selitve iz Dominikanskega samostana pred devetimi leti je ptujsko arheološko bogastvo zaprto v depojih.