Vzdrževanje primerne likvidnosti in povečevanje le-te zaradi epidemije koronavirusa bo ključno za preživetje slovenskega in tudi svetovnega gospodarstva, poudarja predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. Foto: Pixabay
Vzdrževanje primerne likvidnosti in povečevanje le-te zaradi epidemije koronavirusa bo ključno za preživetje slovenskega in tudi svetovnega gospodarstva, poudarja predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. Foto: Pixabay

Po sprejetju prvega protikoronskega svežnja ukrepov se je vlada že lotila priprave drugega svežnja, ki bo skušal zajeti tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa. V prvi vrsti pa naj bi bil drugi paket ukrepov namenjen zagotavljanju likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Zbrali smo mnenja predstavnikov Območne obrtno podjetniške zbornice Maribor in Štajerske gospodarske zbornice.

Prvi paket ukrepov je dobrodošel, pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, a pričakuje, da se v drugem svežnju dopolni tako, da bodo pomoči deležna tudi podjetja, ki jih prvi paket ukrepov sedaj ne zajema. Glede drugega paketa, ki bo reševal likvidnost, pa Podgornikova pravi, da je nujno potreben, saj se likvidnostne težave pri podjetjih že pojavljajo in se še bodo. Prav tako si želi, da se hitro najdejo načini, kako čim prej priti do teh likvidnostnih sredstev.

Vzdrževanje primerne likvidnosti in povečevanje le-te zaradi epidemije koronavirusa bo ključno za preživetje slovenskega in tudi svetovnega gospodarstva, pa poudarja predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. Dodaja namreč, da smo šele na začetku negativnih učinkov, ki jih ima epidemija na gospodarstvo, zato je ključno, da se zagotovi njegova likvidnost. "Ali bodo predlagani ukrepi vlade zadostni, bomo morali še malce počakati, a vidimo, da vlada razume naše težave in da je izkazana pripravljenost za reševanje le-teh velika. Upamo, da rešitve ne bodo preveč administrativno obremenjujoče in da bo operativna izpeljava ukrepov primerna," še izpostavlja Pulko.

Tako Podgornikova kot Pulko pravita, da so tudi sami podali predloge za pripravo drugega svežnja ukrepov. V korakih, ki mu bodo sledili, Podgornikova pričakuje pomoč pri financiranju podjetij za krepitev avtomatizacije in robotizacije proizvodnje, t.i. tretji sveženj ukrepov pa bo po mnenju Pulka moral biti usmerjen v komercialne aktivnosti in promocijo ter nov zagon podjetij.