Bliža se 8. april, svetovni dan Romov, potomcev nomadskega ljudstva, ki se je nekdaj selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stoletjem so se začeli iz Indije preseljevati proti zahodu in se naseljevati po vsej Evropi. V Mariboru jih živi okrog 3500. Njihovo društvo Romano Pralipe dobro sodeluje z lokalno skupnostjo in z različnimi institucijami.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Dejstvo je, da Romi ne želijo biti prejemniki socialnih transferjev, iščejo si stalne zaposlitve pa tudi izobražujejo se do konca osnovne, srednje šole, marsikdo pa se vpiše tudi na fakulteto, pravi predstavnik mariborskih Romov in podpredsednik Zveze Romov Slovenije Fatmir Bečiri:
"Najbolj pomembno je izobraževanje. Mladi Romi se vpisujejo v osnovne šole, kasneje pa tudi na srednje šole in fakultete."

Pri zaposlovanju Romov sodelujejo tudi z Zavodom za zaposlovanje: "Resnično lahko pohvalim mlade Rome, ki si ne želijo socialnih transferjev, ampak si poiščejo redno službo."

Mariborskih Romov je okrog 3500 in so se dobro prilagodili življenju v tukajšnji skupnosti:
"Imamo prostore na Partizanski 12. Vsakodnevno v nijih delamo od 8 . do 14. ure in smo na voljo za različne informacije naši skupnosti."

V njihovi organizaciji sodelujejo tudi prostovoljci, kaznjenci pa lahko opravljajo pri njih tudi družbeno koristno delo: "Za to sem iskreno hvalažen in si želim takšnega sodelovanja še vnaprej, saj je z dialogom mogoče marsikaj urediti."

Beseda Rom pomeni v njihovem jeziku človek, Roma pa ljudje oziroma ljudstvo. Imajo tudi svojo himno Dželem Dželem in zastavo, na kateri so rdeče kolo, zelena barva, ki pomeni naravo in modra, ki pomeni nebo in svobodo.