Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi različnih virusnih obolenj, zlasti dihal, se je v zadnjih dneh povečal obisk v zdravstvenih ambulantah, a hujše gneče še ni, pravijo zdravniki. Med bolniki so zaznali tudi nekaj primerov gripe. Porast števila tako obolelih pričakujejo v prihodnjih tednih, zato je cepljenje še zmeraj smiselno, opozarjajo v zdravstvenih ambulantah, zlasti smiselno je za tiste, ki jih okužba posebej ogroža.

Da so času primerno različna virusna obolenja že začela polniti zdravstvene ambulante, potrjuje Metka Cerovič iz mariborskega Zdravstvenega doma: "Trenutno se je povečalo število predvsem respiratornih infektov zgornjih dihal, navadnih prehladov. Glede na to, da sem bila minuli konec tedna dežurna, lahko tudi natančno povem, da se je trenutno povečalo število trebušnih grip in uroinfektov." Dnevno obravnavajo dodatnih do 20 nenaročenih bolnikov, še pravi doktorica Cerovič in dodaja: "Glede na situacijo ki je, pa lahko že povemo, da počasi pričakujemo sezono gripe."

Da se je proti gripi še zmeraj smiselno cepiti, svetujejo tudi pediatri, saj so se do zdaj, tako kot pri odraslih, že srečali s posameznimi primeri obolelih. Vojko Berce iz Pediatrične klinike UKC Maribor: "So posamezni primeri gripe, posamezni primeri bronhiolitisa, ampak zaenkrat pod povprečjem kot je običajno za takšno obdobje v zadnjih letih." Dr. Berce tako odsvetuje obisk otroka pri zdravniku, če to ni nujno. In kdaj je nujno? "Kadar je prisotno izrazito težko dihanje, piskanje, kadar se otrok muči, odklanja hrano, večkrat bruha ali pa če je vročina z mrzlico, ki presega 39 stopinj Celzija."

Po izkušnjah iz preteklih let pričakujejo več obolelih z respiratornim sincicijskim virusom okrog novega leta.