Z Zvezo prijateljev mladine Maribor je letos odšlo na letovanje 1162 otrok, od tega šest izmen v Poreč, dve pa v Dom Miloša Zidanška na Pohorje. Zdravstvena služba je bila odlično organizirana, prostovoljci so dodali piko na i k lepim počitnicam, otroci pa so se veselo družili in med njimi je bilo le malo domotožja. Namesto v središču mesta so v Zvezi prijateljev mladine Maribor novinarsko konferenco pripravili ob Koruznem labirintu na obrobju Maribora, kjer so se otroci še zadnjič pred šolo poigrali in poveselili.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Lani so bili z Zvezo prijateljev mladine Maribor tudi otroci iz drugih delov Slovenije, letos pa ne, saj so jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozorili, naj se izognejo geografskemu mešanju skupin. »Številke letovanj govorijo na lep način. Kljub skrbi in težavam, ki so se napovedovale, se je letovanj udeležilo veliko otrok. Po potrebi bi zbolelega otroka namestili v poseben objekt, ki smo ga rezervirali v VIRC Poreč. Ni bilo nobene potrebe po tem, v tej smeri se ni zgodilo prav nič,« pravi sekretar Božo Raušl. 771 otrok je letovalo s pomočjo subvencij s strani občin, opozori predsednica ZPM Maribor Nina Babič: »Od tega je 160 otrok koristilo zdravstveno letovanje, 180 otrok pa je s pomočjo subvencij občin letovalo popolnoma brezplačno.« Poleg tega so združili še sredstva projekta Pomežik soncu in pa donacije:
»tako da je letovalo brezplačno 250 otrok,« dodaja Nina Babič.

V Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru je potekalo počitniško varstvo in delavnice, tudi odhod na sredine izlete, ko so si otroci nabrali doživetij v Mariboru in okolici. Sodelovali so tudi na Art Kampu v Mestnem parku: »in tam smo zabeležili 2600 obiskov v enem tednu,«
kar je glede na omejitve zelo lepa številka, pravi koordinatorica dejavnosti Kornelija Kaurin. Na ZPM Maribor pa gledajo tudi naprej: pripravili bodo Teden otroka in druge stalne programe, zaznamovali pa bodo tudi 30 - letnico TOM telefona in 30 - letnico otroškega parlamenta.