Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti
Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti

Mariborska občina je objavila razpis za sofinanciranje kulturnih projektov, in sicer na področjih uprizoritvene, glasbene, vizualne in intermedijske, avdiovizualne, knjižne in filmske umetnosti ter kulturne dediščine. Rok za prijavo je 5. marec.

Občina za projekte namenja 270 tisoč evrov. Zaradi lanske manjše realizacije je namesto lanskih 90 razpisanih 85 projektov. Najvišji znesek sofinanciranja bo 10 tisoč evrov, pravi vodja Urada za kulturo Daniel Sajko:

"Ker zaradi omejitev prireditev vsaj še doberšen del leta pričakujemo, da bodo tudi prihodki producentov nekaj nižji, smo zahtevani delež lastnih sredstev znižali s preteklih 30 odstotkov na 20."

Skupni znesek sofinanciranja je kljub strategiji, ki predvideva povečanje sredstev za kulturo, za 18 tisočakov nižji kot lani. Takšna je proračunska realnost, pravi vodja urada. Kulturna producentka Tanja Cvitko pa meni, da je višanje sredstev nujno za uresničevanje javnega interesa:

"S tem sicer po eni strani kaže na nerazumevanje delovanja v javnem interesu na področju kuture, po drugi strani pa mogoče spodbuja same producente, da si poskušajo poiskati dodatn vire financiranja, kar bi tudi kultura morala početi."

Občina je želela uslišati tudi želje po zgodnejši objavi razpisa, a se je postopek zaradi neznank v povezavi z epidemijo zamaknil. Tako komentira Bojan Golčar iz stičišča nevladnih organizacij, ki v četrtek pripravlja predstavitev razpisa:

"Bilo bi nam sicer ljubše, če bi bil razpis objavljen že ob koncu preteklega leta, ampak kljub temu je to že pravzaprav velik napredek"

Razpis ob spremembah na področju epidemije omogoča tudi poznejše prilagajanje projektov.