Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

Saga z nerešenim lastništvom pohorskih žičnic na Mariborskem in Ruškem Pohorju bi se lahko kmalu končala, je oznanil mariborski župan Saša Arsenovič. Mestni svetniki bodo v ponedeljek odločali o paketnem sporazumu med občino in Družbo za upravljanje terjatev bank, s katerim bi hkrati končali stečajni postopek Športnega centra Pohorje in večmilijonski odškodninski postopek na sodišču.

Po stečaju Športnega centra Pohorje leta 2014 je mariborska občina žičnice na Mariborskem Pohorju brez nadomestila izvzela iz stečajne mase. Po neuspešnih pogajanjih ji je sodišče naložilo 13,2 milijonsko odškodnino, a se je uspešno pritožila. Občina in ločitveni upnik, slaba banka, sta se zdaj dogovorili za 6-milijonsko nadomestilo. Župan Saša Arsenovič upa tudi na dogovor z državo, s katerim nadomestilo ne bi dolgoročno obremenilo občinskega proračuna. Upa na rešitev v smislu državne žičniške infrastrukture ali kakšne druge rešitve za pomoč Pohorju.

Dogovor vključuje tudi nakup žičnic na Arehu iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Njihova izklicna cena je po desetih neuspešnih dražbah padla z 11,4 na 1,4 milijona evrov, prav toliko pa bi zanje odštel upravljavec pohorskih smučišč, javno podjetje Marprom. Direktor Bernard Majhenič predvidenega posla še ne komentira. Stečajni upravitelj Drago Dubrovski pa je ob zadnji neuspeli dražbi pred tednom dni dogovor označil kot ključen. Boji se, da bi žičniške naprave ob nadaljnjem padanju cene prevzel špekulativen kupec.

Če bo dogovor med občino in DUTB uresničen, bi se stečajni postopek končal. Stečajni upravitelj je za poplačilo 60-ih milijonov terjatev do zdaj iztržil 2,3 milijona evrov. Žičnice predstavljajo glavnino stečajne mase.