Nevladne organizacije izražajo zaskrbljenost nad predlagano ukinitvijo sklada za NVO. S pomočjo teh sredstev namreč razvijajo nekatere programe, povezane predvsem s prostovoljstvom, ki so za njihovo delovanje nujni. V organizacijah sicer podpirajo dvig namenjene dohodnine s pol na en odstotek, vendar mnoge organizacije ostajajo brez tega zneska, saj ga državljani enostavno ne namenjajo njihovim programom.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Če tega sklada ne bi bilo, marsikateri socialno varstveni program ne bi prišel do ljudi v manjših okoljih, kjer pa jih potrebujejo še toliko bolj, pravi direktor Zavoda PIP, ki je tudi stičišče nevladnih organizacij Podravja Bojan Golčar: »Seveda se tudi mi odzivamo na informacijo o nameri vlade, da v okviru 7. protikoronskega paketa ukine sklad za nevladne organizacije. Zadnja informacija je, da stranka SMC te določbe v paketu ne bo podprla, oziroma predlagala, da se izloči. Sklad za nevladne organizacije je bil ustanovljen pred nekaj leti – gre za sredstva, ki se v sklad stekajo iz pol odstotka dohodnine, torej tistega dela, ki ga državljani razporejajo sami. Nerazdeljena sredstva gredo v ta sklad in potem ministrstvo za javno upravo iz tega sklada financira NVO-je.«

Sklad za NVO je dobrodošla in sistemska dopolnitev programov Slovenske Karitas, kamor sodi tudi Nadškofijska Karitas Maribor: »Izjemno težko dobimo sredstva za razvoj novih programov in tudi za krepitev prostovoljstva. Ravno v epidemiji se je pokazalo, da je izjemno pomembno povezovanje z mladimi prostovoljci. Ravno v Mariboru se je pokazalo, da se lahko vključijo prejemniki pomoči v prostovoljstvo, se aktivirajo, se povežejo in si pomagajo, seveda pa potrebujejo tudi spremljanje. Zato imamo velike potrebe po socialnih pedagogih, ki bi jim lahko pomagali,« pravi generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič.

Na razpis sklada se redno prijavlja tudi društvo Kralji ulice, ki deluje tudi v Mariboru: »Ta razpis je zelo pomemben, in je dober za razvoj novih idej in inovativnih pristopov. Kralji ulice smo se prijavili za rast in razvoj prostovoljstva, saj je tudi veliko naših uporabnikov prostovoljcev. Prostovoljci so tako pogosto socialno izključene osebe, zato potrebujemo tudi mentorje zanje. Razpis je načeloma precej odprt, kar je načeloma dobro, ni namenjen samo za socialno izključenost in brezdomstvo, tako da se lahko prijavijo vsi, ki imajo dobre ideje. SMC je že napovedala, da ne bo podprla tega člena.« Tako da so načeloma zdaj v društvu nekoliko bolj mirni, pravi Bojan Kuljanac iz društva Kralji ulic. Kot oseba, ki dela v praksi, z brezdomnimi na ulici, se je odzvala tudi Hana Košan iz omenjenega društva: »Čutim kar eno veliko jezo v sebi, saj smo vsak dan v prvi frontni liniji.« Zato meni, da ni pravično, da bi se morali tovrstni NVOji še bolj dokazati, da bi prejeli sredstva.