Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi zamud svetovne zdravstvene organizacije pri sestavi cepiva za gripo se je letos začelo cepljenje mesec dni kasneje kot pretekla leta in s pomembno spremembo. Za rizične skupine - starejše od 65 let, kronične bolnike, nosečnice in osebe z izrazito povečano telesno težo - je cepljenje brezplačno, a le, če se ti cepijo pri osebnih zdravnikih, za vse druge ostaja cena nespremenjena, to je 14 evrov.

Pri cepljenju proti gripi letos velja pomembna novost, opozarja Sanja Vuzem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Rizične skupine, torej, starejši od 65 let, kronični bolniki, nosečnice in ljudje s prekomerno telesno težo, torej indeksom telesne mase več kot 40 so upravičeni do popolnoma brezplačnega cepljenja proti gripi."

A le, če se bodo cepili pri osebnem zdravniku. V Mariboru to pomeni v cepilni ambulanti Zdravstvenega doma v središču mesta, pravi Aleksander Jus: "Cepimo v naši ambulanti za cepljenje, ki je že ustaljena praksa. Za cepljenje se je treba naročiti, zaenkrat imamo naročenih 1750 doz cepiva."

Cepiti se je mogoče tudi v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer pa izvajajo le samoplačniško cepljenje in je treba za odmerek odšteti 14 evrov. Kljub letošnjemu poznemu začetku cepljenja je časa za učinkovito zaščito še pred prihodom gripe dovolj, dodaja doktorica Vuzem: "Virus še ne kroži med prebivalstvom, tako da je vsekakor dovolj časa, da se ljudje v primernem času zaščitijo."

V prejšnji sezoni se je v Sloveniji proti gripi cepilo nekaj več kot 94 tisoč ljudi, kar pa je še zmeraj manj kot 5 odstotkov prebivalstva. 160 ljudi je letos zaradi gripe umrlo.