Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborski mestni svetniki so se seznanili s poročilom o investiciji obnove srednjega bazena v kopališču Pristan, ki se je začela v času župana Andreja Fištravca, uradno pa končala lani v času župana Saše Arsenoviča. A ob prevzemu bazena so bile odkrite številne napake, ki jih izvajalec MarkoMark Nival po občinskih zagotovilih zdaj odpravlja, poročilo pa odkriva pomanjkljivosti tudi pri načrtovanju, vodenju in nadziranju projekta. Mestni svetniki so zato zahtevali ugotavljanje odgovornosti.

Bazen po 6 letih še neuporaben

Težave srednjega bazena segajo v leto 2014, ko so ga zaradi dotrajanosti zaprli. Obnova se je začela po več preprojektiranjih leta 2018, končala pa lani. Stroški gradbenih del so z začetnih 464 tisoč evrov z aneksom narasli za dobrih 123 tisoč, še dobrih 673 tisoč je stala strojna oprema. A po 6 letih in 1,4-milijonskem vložku je bazen še zmeraj neuporaben.

Iz svetniških vrst je bilo slišati očitke o katastrofi, grozljivki, kriminalki in žalostni zgodbi, vprašanja o škodi in ukrepih ter pozive k ugotavljanju odgovornosti. K preiskavi so županstvo zavezali s sklepom, podžupan Samo Peter Medved pa je dejal, da bo najbrž dolgotrajna, saj je situacija kompleksna.

Odprtje šele po celoviti obnovi

Da bo bazen varen, bo treba izvesti še celovito sanacijo objekta. To pomeni še 1,7 milijona evrov vredno prezračevanje, sanacijo stebrov, energetsko sanacijo in dokončanje obbazenja. To bi projekt podražilo na več kot 3,1 milijona evrov. Občina namerava prve razpise objaviti letos.