Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za šolarje in dijake so v nekaterih občinah že začeli pripravljati brezplačne tople obroke, v drugih pa bodo v naslednjih dneh. Do brezplačnega toplega obroka so med šolanjem na daljavo upravičeni učenci, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 382 evrov in 82 centov, izhaja iz okrožnice ministrstva za izobraževanje, vendar pa se je treba nanj prijaviti na svoji šoli. Šole na Štajerskem so za zdaj prejele relativno malo prijav, zlasti med dijaki. Ravnatelji srednjih šol Podravja pa so opozorili, da je iz tega sistema izpadel del dijakov, ki so sicer upravičeni do brezplačne tople malice, opozarjajo pa tudi na stigmatizacijo.

V Mariboru se je doslej za brezplačen topel obrok prijavilo 500 osnovnošolcev, kljub temu da jih je do njega upravičenih 2.800. Prijav je še manj med srednješolci, za zdaj le 13. Obroke pripravljajo na dveh OŠ, nato pa jih razvozijo po vseh šolah, kjer jih bodo šolarji prevzeli med 12. in 14. uro. Kjer bo potrebno, bodo obroke dostavili tudi na dom, pojasnjuje Tatjana Rebernik z mariborske občine.

V ptujski občini imajo za zdaj nekaj čez 100 prijav, vsi so osnovnošolci, prijave srednješolcev pa še pričakujejo. Kuhajo na OŠ Ljudski vrt, nato pa obroke prostovoljni gasilci razvozijo otrokom na dom.

V Občini Lenart se je prijavilo 21 učencev, v Slovenski Bistrici pa 70, v slednji sicer kuhajo tudi za tiste, ki si obrok plačajo. Prijav dijakov pa za zdaj nimajo. Ravnatelji podravskih srednjih šol so opozorili na strah pred stigmatizacijo, šolsko prehrano bi med poukom na daljavo bilo treba urediti drugače, pravi ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik:
"Še vedno velja Zakon o šolski prehrani in ta pravi, da se šolska prehrana organizra v dneh, ko poteka pouk skladno s šolskim koledarjem, in za zdaj te zakonodaje še nismo spreminjali."

Po zakonu je meja za brezplačno toplo malico za dijake 446 evrov, zdaj pa je del teh ostal prezrt. Predlagajo, da bi država subvencije malice upravičencem raje nakazala na račun.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay