Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na Centru za socialno delo Maribor je te dni precejšnja gneča. Pred začetkom novega šolskega leta morajo odločati o velikem številu vlog za letne pravice – državne štipendije, otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencijo malice in kosila. O veliki večini pravic iz javnih sredstev bodo odločili po uradni dolžnosti in uporabnikom vloge ni treba oddajati. Kljub temu pa jih opozarjajo, naj bodo pozorni na obveznosti in spremembe, ki jih morajo sporočiti centru in na morebitne nove vloge.

Vlogo morajo oddati vsi tisti uporabniki, ki za pravico do otroškega dodatka, državne štipendije, znižanega plačila vrtca ter subvencije za malico zaprošajo prvič, ali pa jim je bila vloga v preteklosti zavrnjena. To lahko storite po pošti, neposredno na Centru za socialno delo ali na portalu e-uprava. Tisti, ki katero od pravic že imajo in jo želijo le podaljšati, naj vlog ne oddajajo, saj bodo o njih odločili centri po uradni dolžnosti, pravi v.d. direktorice Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc: "Sicer pride do podvajanja in mi samo izgubljamo čas. Lahko pride tudi do dvojne izdelave odločb."

Zato lahko tisti, ki niso prepričani, ali morajo oddati vlogo ali ne, pokličejo za informacije na posebno številko 02 250 66 99. Posebej pa opozarjajo prejemnike državnih štipendij. Če šolanje nadaljujejo na višjem nivoju izobraževanja, morajo obvezno oddati novo vlogo, opozarja Alenka Šantavec: "Ko zaključijo dijaki 4. letnik in če se vpišejo na višješolski ali visokošolski program, morajo vložiti novo vlogo."

Enako velja za prehod iz prve na drugo bolonjsko stopnjo. Prav tako pa morajo štipendisti, če želijo prejemati dodatek k štipendiji, sporočiti centru podatek o ocenah in bivanju. Center je treba tudi sproti obveščati o spremembah, ki bi lahko vplivale na višino posamezne pravice.

In še to. Za mesečne pravice, kot so denarna socialna pomoč, varstveni dodatek ali subvencija najemnine, morajo uporabniki kot doslej centru podati vloge, opozarja Bravčeva: "Ko vidijo na odločbi, da že poteče, je treba oddati novo vlogo."

V primerih mesečnih pravic avtomatizem podaljšanja torej ne velja.