Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bliža se martinovo, ko imajo vinogradniki in vinarji polne roke dela s kletarjenjem. Vinska letina v spodnjem Podravju je kljub muhasti pomladi in poletju presenetljivo dobra, tako količinsko kot kakovostno. Je pa za vinogradniki in vinarji zelo zahtevno poslovno leto in nič ne kaže, da bo v prihodnje kaj bolje.

V vinski kleti Puklavec Family Wines iz Ormoža, ki se ponaša z naslovom Vinar leta, so konec poletja utrpeli še točo, zato so količine vina letos nekoliko manjše, pravi direktor Mitja Herga: "Več je bilo zelenih del, več je bilo stroškov z zaščito."

Prodaja vina velikim vinarjem ne kaže slabo, zlasti v velikih trgovskih verigah, enako kot na Ormoškem ugotavljajo tudi v Ptujski kleti. Direktor Tine Kek: "Saj le-ti edini poslujejo nemoteno. Beležimo izgube pri izvozu in doma, ampak slovenska trgovina pa dela normalno."

Medtem ko veliki vinarji nekako še zmorejo, so mali v težavah, zato v vinogradniški panogi upajo na pomoč države v novem protikoronskem svežnju. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek: "V nasprotnem primeru se bodo številne vinogradniške kmetije znašle v težki situaciji, stroški so, prihodkov ni, tako da je težka situacija."

Pred martinovim Rebernišek poziva tudi: "Kozarec naj ne bi smel manjkati v teh dneh ob hrani." Sauvignon, renski in laški rizling pa rumeni muškat so na Štajerskem letos izjemni.