Posledice epidemije koronavirusne bolezni se vse bolj odražajo v življenju posameznikov. Foto: BoBo
Posledice epidemije koronavirusne bolezni se vse bolj odražajo v življenju posameznikov. Foto: BoBo

Posledice epidemije koronavirusne bolezni se vse bolj odražajo v življenju posameznikov. Na mariborskem centru za socialno delo narašča število vlog za denarno pomoč - aprila so jo izplačali skoraj 16 tisoč upravičencem. Med njimi je veliko takih, ki so med epidemijo ostali brez zaposlitve ali so zaradi nje na dolgotrajnem čakanju. Povečano stisko ljudi, ne le finančno, opažajo tudi pri humanitarnih organizacijah – Rdečem križu in Nadškofijski Karitas.

V mariborskem Centru za socialno delo so prejeli marca za 12 odstotkov več vlog za denarno socialno pomoč, aprila pa še za 30 odstotkov več, opisuje razmere direktorica Marjana Bravc in dodaja, da število vlog še naprej narašča tako za denarno socialno pomoč kot za izredno denarno pomoč: "V aprilu smo denarnih socialnih pomoči izplačali za tri milijone petsto dvaintrideset tisoč evrov, upravičencev je bilo 15.805. Ugotavljamo, da je dosti 'novih' oseb, ki jih na centru nismo še nikoli zabeležili, to se pravi, da so se prvič srečali s situacijo, da morajo zaprošati za denarno socialno pomoč."

Podobno zaznavajo tudi pri humanitarnih organizacijah. Pri Rdečem križu Maribor- tako sekretar Metod Dolinšek: "Razdelimo med šeststo in sedemsto paketov tedensko, vsekakor pa se večata potreba in pritisk na izdajo hrane."

Pri Nadškofijski karitas Maribor so v mreži 92 župnijskih Karitas v 8-ih tednih epidemije pomagali 8 tisoč gospodinjstvom in razdelili 140 ton hrane, pravi generalni tajnik Darko Bračun. Desetina teh se je po pomoč obrnila prvič. Kot ugotavlja sogovornik pa: "Poleg materialne stiske gre tudi za močno psihosocialno stisko. Ljudje so potrebovali pogovor. Naša strokovna delavka je opravila kar 649 svetovalnih razgovorov, to je zelo veliko."

Za zdaj pri humanitarnih organizacijah stiske in potrebe socialno ogroženih obvladujejo, poudarjajo pa, da jih skrbi, kaj bo jeseni.