Mestna občina Maribor se bo jutri pridružila vseslovenski akciji čiščenja okolja, ki jo organizirajo mestne občine, povezane v Združenju mestnih občin Slovenije. Občani bodo pobrane odpadke lahko odvrgli v svoje zbiralnike smeti, v koše za smeti na javnih površinah ali pa med 9. in 18. uro prinesli na eno od začasnih zbirnih točk.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay


Ne gre za akcijo zbiranja kosovnih odpadkov, poudarja koordinatorica na Mestni občini Maribor Neva Pipan, »ampak predvsem za akcijo zbiranja manjših odpadkov, ki se znajdejo na sprehajalnih poteh – plastenke, papirčki, vrečke, cigaretne škatlice in takšne stvari.« V Mestni občini Maribor bo začasnih zbirnih točk devetnajst: »Namestili jih bomo na začetke sprehajalnih poti, za katere vemo, da ljudje običajno hodijo na sprehode.«

Tako bodo začasne zbirne točke na primer v Limbušu na začetku ulice Pod gričem, pri Obrambnem domu v Pekrah, pod Piramido, parkirišču pod Vzpenjačo in še na drugih lokacijah. Na nedavni akciji ob Dnevu zemlje so Mariborčani na začasne zbirne točke prinesli 660 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov iz narave, ker pa so nekateri na teh točkah puščali tudi kosovne odpadke, bodo dogajanje tokrat še posebej pozorno spremljali medobčinski inšpektorji in redarji. »To čistilno akcijo bomo izvedli na enak način kot prvo, občane smo pozvali, naj bodo pozorni na manjše odpadke, ki so v naravi odvrženi, in s seboj prinesejo vrečke in zaščitne rokavice, ter te odpadke tudi varno poberejo,« dodaja Neva Pipan. Snaga bo odpadke z zbirnih točk odstranila takoj po 18.uri.