Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Začela se je ena najzahtevnejših prenov v mariborskem starem mestnem jedru: obnova Glavnega trga, ki ji bo sledila še obnova Koroške ceste. Danes so izvajalci začeli odstranjevati tlak in urbano opremo na trgu. Promet ni moten, prav tako so za pešce urejeni koridorji. Gostinski vrtovi se bodo kmalu morali umakniti.
Prvi korak pri obnovi Glavnega trga je bila postavitev zaščitnih ograj, nato pa rušenje pohodne površine in obstoječe urbane opreme, pojasnjuje vodja gradbišča Simon Planinc iz Nigrada: "V naslednjem koraku moramo prestaviti elekrovode in začeti izkop gradbene jame za položitev inštalacije za vodni motiv."
Prav tako bodo obnovili obstoječe kanalizacijske vode, zamenjali vodovod in plinovod ter priključke. Na novo bodo zgradili meteorno kanalizacijo. "Ta je po projektu ločena od mešanega kanalizacijskega voda in bo po Mesarskem prehodu speljana v Dravo," pojasnjuje Planinc.
Na koncu bo sledilo tlakovanje z naravnim, pohorskim kamnom.
Promet med obnovo Glavnega trga ne bo moten, prav tako so ob gradbišču urejeni prehodi za pešce, tako ob stavbah na strani Rotovža kot ob cesti.
Gostinski vrtovi za zdaj še obratujejo, umaknili naj bi jih predvidoma do prihodnjega tedna, tiste v kotu pri Poštni ulici pa nekoliko kasneje.
Obnova trga naj bi trajala tri mesece, nato bo sledila še trimesečna obnova Koroške ceste do križišča s Strossmayerjevo, ko bo tudi zaprt promet na tem območju. Dela bodo stala slabih 5 milijonov evrov, od tega bo mariborska občina dobra dva milijona pridobila iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.