Foto: Mestna občina Maribor/Aljoša Kirič
Foto: Mestna občina Maribor/Aljoša Kirič

Mariborska občina je začela obnavljati več desetletij propadajočo stavbo na Vojašniški ulici, v kateri, bodo uredili vinogradniški muzej. Gre za prvi korak k celoviti revitalizaciji Vojašniškega trga, ki naj bi jo izvedli do konca prihodnjega leta.

V na prvi pogled nevpadljivi pritlični stavbi med Literarno hišo in Žičkim dvorom so v časih pred izumom hladilnikov hranili led za hlajenje hrane na mariborski tržnici. Po devetmesečni obnovi pa bo v stavbi, ki propada že več desetletij, dom našla zbirka vinogradniške dediščine z vseh vinorodnih koncev Slovenije, pravi Teobald Pajnik iz občinske projektne pisarne.

Arhitekturno zasnovo je izdelal Jurij Kobe, ki se je podpisal tudi pod prenovo minoritskega samostana z lutkovnim gledališčem in načrtovano obnovo Sodnega stolpa. Glavno vlogo bo imela klet, v kateri so nekoč hranili ledene kocke.

351.000 evrov vredna obnova, ki jo bodo sofinancirali z evropskimi sredstvi, bo trajala 9 mesecev. Obnova je del večjega projekta revitalizacije Vojašniškega trga, katerega večji del trenutno zaseda zaraščena jama, v kateri so opravljali arheološka izkopavanja, zdaj pa se v njej nabirajo odpadki. Projekt je trenutno v fazi javnega naročanja.