Daljnovod Cirkovce - Pince naj bi zgradili najkasneje do prve polovice leta 2022 (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Daljnovod Cirkovce - Pince naj bi zgradili najkasneje do prve polovice leta 2022 (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Na 80-kilometrski trasi daljnovoda Cirkovce - Pince prav v teh dneh izvajalec - konzorcij podjetij CNG Ljubljana in Dalekovod Ljubljana z glavnim izvajalcem Dalekovod Zagreb - pričenja s terenskim delom oziroma gradnjo daljnovoda. Pri investitorju ELESU pravijo, da gre za največjo investicijo v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini podjetja, ki je vredna dobrih 130 milijonov evrov in za katero so si prizadevali skoraj 20 let.

Že od leta 2000 tečejo postopki za umeščanje v prostor in usklajevanje z različnimi deležniki za gradnjo daljnovoda Cirkovce - Pince. Marca lani so začeli posodabljati in širiti razdelilno transformatorsko postajo v Cirkovcah. Zdaj se - s trimesečno zamudo zaradi epidemije - lotevajo gradnje 80-kilometrskega daljnovoda z 264 stebri, pojasnjuje direktor Področja za infrastrukturo prenosnega omrežja v Elesu Marko Hrast: "Se bomo prvič povezali s sosedo Madžarsko, ki je edina država, s katero nimamo neposredne daljnovodne povezave."

Projekt je vreden dobrih 130 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav, pravi Marko Hrast: "Se bo povečala zanesljivost slovenskega prenosnega omrežja, možen bo dostop do virov energije severa in vzhoda in bolj bo možno vključevanje obnovljivih virov v celotni regiji."

"Jaz mislim, da bo tukaj na boljšem vzhod države, vemo tudi, da je ta električna povezava, ki je obnovljena železniška pot, tam imajo zdaj težave z napetostjo in s tem daljnovodom bo tudi ta problem rešen v Hodošu," dodaja župan Kidričevega Anton Leskovar. Sicer pa je Eles za odškodnine lastnikom zemljišč odštel okoli 13 milijonov evrov. Pridobila bo tudi lokalna skupnost, še poudarja župan Leskovar: "Vsi transformatorji bodo šli v zemljo, tega šuma več ne bo. Dogovorjeno imamo, da bodo vse ceste, ki se bodo uničile ob gradnji, sanirali."

Daljnovod naj bi zgradili najkasneje do prve polovice leta 2022.