Prvi šolski dan Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prvi šolski dan Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Za šolarje se danes začenja novo šolsko leto. V šolske klopi bo sedlo okoli 74 tisoč dijakov in 187.500 učencev, od teh 20.800 prvošolčkov. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici ob začetku novega šolskega leta vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša.

Za šolarje se končujejo počitnice, danes bodo spet sedli v šolske klopi. Novo šolsko leto prinaša nekaj novosti; ne bo več obveznih šolskih dni ob sobotah, s katerimi so doslej nadomeščali pouka proste dneve. Vodstva srednjih šol pa bodo znova obveščala starše o odsotnosti polnoletnih dijakov. Ob začetku novega šolskega leta sicer policisti po vsej državi poostreno nadzirajo cestni promet, tudi v Mariboru in okolici: »Imejmo v mislih, da se otroci vračajo v šolo. Mnogi pa gredo prvič – pri njih je potrebna še večja pozornost – ti otroci še nimajo opravilne sposobnosti, da bi se zavedali pomena prometa," opozarja Branko Pivljakovič s Policijske uprave Maribor.

Posebna ozaveščevalna akcija o varnem sodelovanju v prometu pa bo dopoldne v sodelovanju z AMZS potekala tudi na mariborski OŠ Prežihovega Voranca.

Povejmo še, da se v mariborske osnovne šole danes prvič odpravlja 927 prvošolcev. Pa še beseda o predšolskih otrocih. V mariborske javne vrtce je v novem šolskem letu vpisanih 4.228 otrok, kar je nekoliko več kot lani. Zaradi premajhnega števila razpoložljivih mest v vrtcih so se odločili odpreti še štiri oddelke. Ker prostora v obstoječih vrtcih ni, bodo varstvo za štiri skupine predšolskih otrok organizirali v dveh osnovnih šolah, po dva oddelka za najmlajše pa bodo odprli v vrtcih Pobrežje in Otona Župančiča. Da so zagotovili varstvo vsem predšolskim otrokom, je bil letos velik organizacijski zalogaj, pravi mariborski podžupanja Helena Kujudžič Lukaček: "To je projekt, ki je trajal več mesecev, tudi med počitnicami nismo mirovali, zato, da so danes, na 1. šolski dan, učilnice pripravljene."

Prvi šolski dan bo tudi tema današnje terenske oddaje Odkrivamo Maribor ob 9.30.