trgatev dobrovo Foto: BoBo
trgatev dobrovo Foto: BoBo

Potem ko smo imeli lani rekordno zgodnjo trgatev, vinogradniki pravijo, da bo ta letos znova normalna. Na Primorskem so že začeli obirati zgodnje sorte grozdja, s trgatvijo chardonnaya za penino je začela tudi klet Radgonske gorice, štajerski vinogradniki pa glavnino trgatev napovedujejo za drugo polovico septembra.

Da je vinski letnik v tem času težko napovedati, je prepričan direktor vinske družbe Slovenije Dušan Brejc, ki pravi, da bo vse odvisno od vremena v dnevih pred trgatvijo.

Letošnje vremenske razmere so bile ponekod zelo neugodne. Zato se pričakuje nekoliko manjša trgatev na Primorskem. V Podravju pa se lahko pričakuje nekaj težav z odkupom grozdja. To pa bi lahko vplivalo tudi na trženje vina v prihodnjem letu.

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor kot pooblaščena organizacija za spremljanje grozdja je 12. avgusta začel spremljati dozorevanje zgodnjih in srednjepoznih sort. Tadeja Vodovnik Plevnik pravi, da zgodnje sorte v primerjavi z lani zaostajajo v dozorelosti za dobrih deset dni, srednjepozne pa za nekje 12 dni.

Kljub vsemu pa ima vinar Danilo Steyer glede letine visoka pričakovanja, s trgatvijo pa bodo začeli prihodnji teden.

Če bo vreme v prihodnjih dneh in tednih vinogradnikom naklonjeno, z dovolj sonca in čim manj padavinami, si lahko obetajo dober vinski letnik.