Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborski zdravstveni dom je šele s tem tednom začel izdajati elektronske bolniške liste na vseh 45 lokacijah, kjer imajo ambulante. Začetne težave naj bi kmalu izzvenele, zagotavlja vodstvo zdravstvenega doma, zdravnike pa skrbijo konkretne težave, ki jih imajo zaradi pogosto nedelujočega sistema, in dodatne administrativne obremenitve, ki jim jih prinaša novi način dela.

Zdravnico mariborskega zdravstvenega doma v Novi vasi Simono Ravnik je po praznikih zjutraj pričakala polna čakalnica bolnikov, v ordinaciji pa tudi nov način izdajanja bolniških listov – tudi v elektronski obliki: "Ja, se še kar pojavljajo napake. Zdaj smo tri poskuse imeli in zdaj prvi, ki je šel gladko, brez da bi mogla računalniško službo klicat, s tem da je sestra ves čas še vedno v kontaktu, ker se še vedno lovimo."

Začetne težave naj bi kmalu izzvenele, zagotavlja direktor mariborskega Zdravstvenega doma Jernej Završnik, a kot dodaja, si želi, da bi se spremembe informatizacije uvajale dogovorno, ne zgolj kot direktiva: "Zdaj pa mogoče lahko to imenujemo tudi na neki način eno nasilje, ki se izvaja v uvajanju teh novosti zaradi tega, ker mi smo enostavno postavljeni pred dejstvo, da moramo to uvesti."

Elektronski bolniški listi bodo korak k razbremenitvi in prihranku časa in denarja za zavarovance, delodajalce, Furs in še koga, za zdravnike, kot dodaja Završnik, pa to pomeni še dodatno administrativno delo: "Moramo namreč vedeti, da so to dodatne obremenitve za izvajalce in v vseh standardih in normativih, o katerih se potem pogovarjamo, pa to ni upoštevano," pravi Završnik.

Dodatno težavo pri informatizaciji zdravstva v mariborskem zdravstvenem domu predstavlja tudi zastarela računalnika oprema, ki pa jo po besedah direktorja posodabljajo po zmožnostih. Letno namenijo za posodobitev informacijskega sistema 260 tisoč evrov.