Na mariborskih fakultetah so zelo veseli, da je vlada sprostila ukrepe, ki omogočajo fizično vrnitev študentov, predvsem zaradi tistih študijskih oblik, ki jih do zdaj ni bilo mogoče izvajati – to je seminarskih vaj in predavanj. Pri tem pa bodo morale fakultete zagotoviti stroge varovalne ukrepe, kar omogoča hibridni sistem študija.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Na fakultetah bodo lahko izvajali tudi izpite, kar je v času, ko se semester počasi končuje, zelo pomembno, pravi rektor mariborske univerze dr. Zdravko Kačič:
"Glede na različne prostorske zmožnosti posameznih fakultet, bo vodstvo posamezne fakultete odločilo, koliko študentov, v kakšnih oblikah, bodo lahko prisotni na fakultetah ob nujni prioriteti, da ob tem upoštevajo vse veljavne smernice NIJZ in zagotovijo varno bivanje tako zaposlenih kot tudi študentk in študentov."

Preden se bodo študentje vrnili v študentske domove, se gredo lahko prostovoljno testirat, sicer pa veljajo ukrepi kot do zdaj, pravi direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič: "Razdalja, maske v zaprtih skupnih prostorih, razkuževanje, prezračevanje in pa prepoved obiskov nestanovalcev."

Kaj pravijo študentje? "Meni se zdi v redu, da spet odprejo fakultete, četudi je delo pri nas na fakulteti potekalo tekoče. Sama sem bila z načinom dela na daljavo zadovoljna, vaje že izvajamo, če bo treba, bomo šli nazaj v predavalnice."

Že od začetka letošnjega leta so se za odprtje fakultet in študentskih domov zavzemali tudi na tukajšnji Študentski organizaciji.