Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Vodstvo Vrtca Studenci se je danes s protestnim pismom obrnilo na vodstvo mariborske občine. Zahtevajo ohranitev samostojne centralne kuhinje vrtca, potem ko so bili seznanjeni, da bi pripravo hrane tudi za otroke Vrtca Studenci prevzel Vrtec Otona Župančiča. To pomeni rušenje samostojnega odločanja vrtca glede načrtovanja jedilnikov, predvsem pa bi bilo v škodo priprave zdravih obrokov prehrane za otroke, opozarjajo.

V približno 4 desetletja stari centralni kuhinji vrtca Studenci pripravljajo hrano za 34 vrtčevskih oddelkov oziroma za okoli 350 otrok. Kuhinja je stara in potrebna širitve in vlaganj, priznava ravnateljica Marjanca Karba: "Prostori ne ustrezajo več standardom po HASAP-u in jih je treba vsekakor obnoviti in povečati. Tudi stroji, ki so v tej kuhinji, so že dotrajani in počasi potrebni zamenjave."

Da bi kuhinjo zaprli in bi pripravo hrane v celoti prevzel Vrtec Otona Župančiča, kjer so bila kuhinjo obnovili pred časom, v Vrtcu Studenci odločno nasprotujejo. Predsednica Sveta Vrtca Studenci Olga Fekonja: "Nikakor se ne strinjamo z zaprtjem naše centralne kuhinje v enoti Limbuš. S tem bi namreč zrušili temelje samostojnosti, ki jih imajo tudi vsi drugi mariborski vrtci. Gre pa za interes otrok, kar je najpomembneje."

Ob izgubi kuhinje bi zagotovo prišlo do težav pri pripravi dietnih obrokov, prevoz hrane bi bil zamudnejši, saj so enote vrtca precej razpršene, dodaja Olga Fekonja. Zato, kot opozarja ravnateljica Karba: "Mi mislimo, da bi takšna priprava hrane v večjem obratu bolj škodila kot koristila obema kuhinjama – tako naši kot tisti kuhinji v Vrtcu Otona Župančiča."

Ohranitev centralne kuhinje Vrtca Studenci poleg zaposlenih in sveta zavoda zahteva tudi svet staršev. Z mariborske občine pa so sporočili, da bodo odločitev glede usode centralne kuhinje sprejeli po temeljitem premisleku, predvidoma po prvomajskih praznikih.