Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na zemljišču pri Nogometnem klubu Malečnik se je pred kratkim pojavila velika gomila zemlje. To se je zgodilo kmalu potem, ko je Direkcija Republike Slovenije za vode oznanila, da zaradi nesoglasja lokalne skupnosti odstopa od evropsko sofinanciranega projekta za poplavno zaščito posesti ob strugi Drave v mariborskih naseljih Malečnik in Zrkovci.

So se lastniki zemljišč, ki niso bili zadovoljni s predlaganimi protipoplavnimi ukrepi, odločili, da bodo nasipe zgradili kar sami? Tako sklepajo na Direkciji za vode. Zasipavanje območja, kjer velja srednja do velika poplavna nevarnost, je nedovoljeno in tudi nevarno, saj lahko poplavna voda ogrozi druga naselja in ljudi, zato so uvedli nadzor in podali inšpekcijsko prijavo.

A zgodba je drugačna, pravi predsednik sveta Krajevne skupnosti Malečnik Jožef Škof. Kupi zemlje, v katere je nekdo zasadil celo križ z Jezusom, vsebujejo material od gradnje ceste do naselja Trčova. Komunalnemu podjetju Nigrad naj bi na tem občinskem zemljišču omogočili začasno odlaganje, saj bi morali material sicer voziti v oddaljeno Selnico ob Dravi:

"Da pa smo mi tukaj naredili kakšen nasip, to pa je malo smešno in bi te ljudi malo povprašal po zdravi pameti. Ne morejo pisati takšnih neumnosti, ker sem jaz njim povedal, da je to začasna deponija in da se bo to odstranilo. Povedal pa sem jim, da se naj rajši brigajo za to, da bo Drava očiščena, da ne bo ogrožala poplav."

Vodstvo krajevne skupnosti Malečnik si namreč namesto protipoplavne zaščite želi poglobitev rečne struge, kar pa je po mnenju Ministrstva za okolje v neskladju z okoljevarstvenimi predpisi.

V Nigradu pa odgovarjajo, da so material tja začasno odložili na prošnjo lokalne skupnosti, a da ga bodo po potrebi takoj odstranili.