Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Od konca prejšnjega meseca lahko zaposleni na podlagi interventnih ukrepov uveljavljajo tri dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika, so pa dolžni o tem obvestiti delodajalca. Za čas koriščenja te kratkotrajne odsotnosti je delavec upravičen do 80-odstotnega nadomestila plače, ki ga bo delodajalcu povrnil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prve zahtevke pričakujejo prihodnji mesec.

Pravico do treh dni bolniške brez obiska pri osebnem, družinskem zdravniku ali pediatru lahko torej delavec uveljavi zgolj na podlagi svoje lastne, laične ocene. Za kakšna zdravstvena stanja, zakon podrobneje ne določa, pojasnjuje Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje:
"Mora pa biti zdravstveno stanje tako, ki delavcu onemogoča opravljanje svojega dela."

Delavec mora o tovrstni bolniški odsotnosti že prvi dan obvestiti delodajalca. Če se slabo počutje nadaljuje tudi po treh dneh pa osebnega zdravnika, ki glede na zdravstveno stanje bolnika v tem primeru izda "elektronski bolniški list za nazaj, kar pomeni, da z bolniškim listom pokrije tudi te prve 3 dni bolniške odsotnosti z dela in se šteje, da v tem primeru zaposleni pravice do te kratkotrajne bolniške odsotnosti še ni izkoristil," tako Vodičarjeva.

V primeru, da je delavec odsoten le en dan ali dva, se šteje, kot da je pravica izkoriščena v celoti, še dodaja Vodičarjeva. "Ni torej mogoče, da bi se zaposleni odločil in to pravico koristil razdrobljeno, recimo en dan v enem tednu, en dan kasneje."

Pravico sicer lahko uveljavljajo samo delavci, zavarovani na podlagi delovnega razmerja.
"Ne pa tudi samostojni zavezanci za prispevek, npr. kmetje, poslovodne osebe, vrhunski športniki," pravi Ana Vodičar. Ukrep za zdaj velja do konca tega leta.