Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Tudi v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane in v njihovi enoti v Slovenski Bistrici so se danes pridružili vseslovenskemu 15-minutnemu mirnemu protestu zaposlenih v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami in tako izrazili nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše.

V socialnih zavodih že od začetka epidemije pristojne opozarjajo na težave pri preprečevanju in zajezitvi širjenja virusa. Ker niso slišani, so se danes odločili za miren protest, na katerem so odločno zahtevali konec neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših, pojasnjuje direktorica doma dr. Jožeta Potrča Iva Soršak in dodaja: "Nismo uspsobljeni in ne sposobni negovati obolelih, ker nismo bolnišnica. Prav tako so zaradi prizadevanja, da preprečimo okužbe, zaposleni dobili številne nove naloge in zadolžitve, ker smo moralli reorganizirati delo. Zato so zaposleni izžeti in pregoreli."

Pri tem jih podpirajo tudi oskrbovanci, zagotavlja avtor javnega pisma Miroslav Kolenko: "V pismu obema pristojnima ministroma sem zapisal, da smo oskrbovanci domov diskriminirani, v primerjavi s tistimi, ki so doma in lahko gredo v bolnišnico kadarkoli. Bolnik spada v bolnišnico, ne v dom upokojencev. Za nas naj bi veljalo, da je dom infekcijska klinika, za nekoga drugega pa ne. Sprašujem se- in enkrat bo prišlo do teh podatkov – koliko ljudi je umrlo v domovih, ko jim ni bila nudena možnost, da bi jih odpeljali v bolnišnico ali pa jih nekdo ni hotel odpeljati? Njihovi svojci bodo verjetno imeli pravno in drugo možnost, da bodo tožili državo oz. tistega, ki jim je to preprečil."
Soršakova še dodaja, da upa, da jih bodo odločevalci danes slišali in da bodo, če bo potreba, pri podprli tudi stanovalce, ki napovedujejo svoj protest v podporo zaposlenim v socialnih zavodih.