Zaradi koronavirusa je delo prilagodil tudi mariborski zavod za zaposlovanje – že od prejšnjega petka do preklica komunicirajo s strankami le še po pošti, elektronski pošti in telefonu. In ker beležijo ob klicih fizičnih oseb te dni tudi veliko klicev delodajalcev, saj je stiska podjetnikov vedno večja, pričakujejo na zavodu sprejetje interventnega zakona.

Osebne oddaje vlog in fizično posredovanje informacij nista več mogoča, strankam pa so na voljo tudi poštni nabiralniki enot mariborskega zavoda za zaposlovanje. S ponedeljkom pa so zaradi splošne omejitve gibanja ustavili tudi vse programe aktivne politike zaposlovanja za brezposelne, razlaga direktorica mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga.

Usposabljanja pri delodajalcih se lahko prekinejo nekrivdno tako na željo delodajalca ali osebe na usposabljanju. Za programe aktivne politike, za katere so že sklenjene pogodbe za subvencionirano zaposlitev, usposabljanje ali javna dela, pa velja dogovor, da se te vključitve oseb preložijo; tako bodo delodajalcem pogodbeni rok, do katerega morajo osebo zaposliti ali vključiti v program v 30 dneh, podaljšali do konca maja. Za vključene v javna dela v ustanovah, kot so šole, ki so zaradi ukrepov proti koronavirusu zaprle vrata, in ki tako ne morejo izvajati javnih del, veljajo enaki kriteriji kot za redno zaposlene, pravi Zgaga: »Če so se izvajalci odločili da gredo ljudje na čakanje, to velja tudi za udeležence javnih del. Če jim omogočijo delo na domu, pa je v tem primeru potrebna komunikacija z zavodom za zaposlovanje, saj zavod potrebuje izjavo izvajalca javnih del, da je vse ljudi napotil na delo na domu. Vedeti moramo za kakšno delo na domu gre, to delo pa mora biti usklajeno s programom javnih del.« Če so ti pogoji izpolnjeni, lahko tak človek sklene aneks k pogodbi in lahko dela od doma.

V mariborskem zavodu za zaposlovanje so na voljo dežurne ekipe, ki izvajajo vse storitve, povezane z izpolnjevanjem rokov za brezposelne osebe in uveljavljanjem materialnih pravic. To nujno delo je vezano na posredovanje informacij o prijavi v evidenco brezposelnih, na oddajo in izdajo vlog za priznanje pravice do denarnega nadomestila in na izplačila iz ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Dežurni so dosegljivi na naslednjih telefonskih številkah:
- Za prijavo v evidenco brezposelnih oseb veljajo številke 02/235-76-34; 235-76-25 in 235-76-49,
- za delodajalce je številka 235-76-58,
- glede denarnega nadomestila kličite na 235-76-67 ali na 235-76-68,
- splošna številka mariborskega zavoda za zaposlovanje, od koder vas bodo preusmerili na eno od navedenih številk, je 02/23-57-700,
- številka Kontaktnega centra Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije pa je 080-20-55.

Foto: BoBo
Foto: BoBo