Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Danes je svetovni dan srca. Z letošnjim geslom - Z zavzetostjo preprečimo bolezni srca in ožilja, spodbuja vse nas, da z zdravim življenjskim slogom ohranimo naše srce čim dlje zdravo. Strokovnjaki pa tokrat ob tem še posebej izpostavljajo, da se zaradi koronavirusa ne sme zanemariti srčno žilnih bolnikov, saj so tovrstne bolezni še zmeraj najpogostejši povzročitelj smrti na svetu.

Bolezni srca in ožilja so še vedno največje breme za sodobno družbo, na nas pa je, da sprejmemo odločitve za bolj zdrave poti, nas že vrsto let spodbujajo tudi v društvu za srce. S pomočjo njihovih aktivnosti se je umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni skozi čas tudi v Sloveniji znižala, vendar je bolezen še vedno v vrhu.

V tem času pa so tovrstni strokovnjaki še posebej zaskrbljeni, saj menijo, da je vsa pozornost usmerjena v koronavirus. "Zaradi tega smo opustili že utečene navade, od manj gibanja do druženja, kar je sicer samozaščitno za virus, vendar pa smo s tem zelo poslabšali našo kakovost življenja, našo odpornost in imunost oziroma vse tisto, za kar smo se borili desetletja, da bi bilo srčno žilnih bolezni manj," izpostavlja predsednik društva za srce za Maribor in Podravje, kardiolog Mirko Bombek.

Zato pozivajo, da je potrebno usmeriti pozornost tudi na srčno žilne in druge kronične bolezni, saj bodo ti bolniki tudi na ta način lažje prestali morebitno okužbo s koronavirusom. "S tem, ko se držimo navodil za zmanjšanje širjena koronavirusa, smo zmanjšali tudi dostopnost vseh teh bolnikov do zdravstvene oskrbe tako v zdravstvenih domovih kot v bolnišnicah," je še zaskrbljen Mirko Bombek.

Tako mnogi srčno žilni bolniki pridejo k zdravniku prepozno, saj se zaradi epidemije niso odzvali na prve znaki bolezni in pridejo, ko je bolezen že napredovala in so izidi zdravljenja slabši, na kar vse bolj opozarjajo tudi zdravniki drugih strok. Letošnje geslo ob svetovnem dnevu srca pa nas še posebej nagovarja, da sami krepimo svoje zdravje, tako bomo okrepili svoj imunski sistem in bili manj dovzetni za bolezni nasploh.