Sinočnje neurje je povzročilo kar nekaj nevšečnosti tudi v vzhodni Sloveniji. Voda je zalivala kleti, veter je podiral drevesa, gasilci pa so morali posredovati tudi zaradi odkritih streh. Neurje z dežjem in zelo močnimi vetrovi pa je včeraj zvečer, ponoči in danes zjutraj povzročilo tudi obsežne poškodbe elektroenergetskega omrežja.

Zaradi tega je prišlo do več izpadov oskrbe z električno energijo na območju Elektra Maribor. Včeraj zvečer je bilo eno uro brez napajanja 9.000 odjemalcev na območju Podvelke, Ljutomera, Radencev, Mačkovcev in Ptuja. Danes zjutraj, malo pred 6. uro je bilo brez napajanja 4.500 odjemalcev, pretežno na področju Lenarta, Ljutomera in Ormoža, nekaj pred 7. uro pa je bilo ob dodatnih izpadih na področju Ruš, Lovrenca na Pohorju in Rač skupno brez napajanja 6.900 odjemalcev. Za sanacijo razmer so v Elektro Maribor angažirali več ekip, delo pa je potekalo ves čas, ponoči in podnevi.

Iz Elektra Maribor sporočajo, da so večino napak že odpravili oziroma jih odpravljajo, in izpostavljajo, da v zadnjih letih močno narašča število dni z izrednimi vremenskimi razmerami."Da bi v tudi takšnih razmerah našim uporabnikom zagotovili neprekinjeno in kakovostno oskrbo z električno energijo, elektrodistribucijska podjetja sistematično povečujejo robustnost omrežja, in sicer s kabliranjem oziroma izoluranjem srednje- in nizkonapetostnega omrežja. Za to pa so potrebna intenzivna investicijska vlaganja tudi v prihodnje, saj je v Sloveniji še vedno cca. 15.000 km neizoliranih srednje- in nizkonapetostnih vodov," so se sporočili iz Elektra Maribor.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay