Pri Štajerski gospodarski zbornici v prvih dveh mesecih letošnjega leta ne opažajo takšnega ohlajanja gospodarstva, kot so ga pričakovali. A podjetja se srečujejo z izzivi zaradi višje minimalne plače, težave pa bi lahko povzročile tudi posledice koronavirusa.

Ohlajanje podravskega gospodarstva, napovedovanega zlasti za avtomobilsko panogo, je manjše od pričakovanj, pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: »Večina podjetij, tudi tistih, ki se ukvarjajo z avtomobilsko industrijo, so ostala na enakem nivoju kot leto prej.« Ponekod sicer beležijo težave, odvisno od končnega naročnika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Se pa podjetja soočajo z izzivi zaradi višje minimalne plače, pravi sogovornica, saj stroški naraščajo: »Ne govorimo samo o podjetjih, ki zaposlujejo delavce z minimalno plačo. Tudi pri ostalih podjetjih, kjer imajo bistveno višje plače, morajo narediti reorganizacijo, ki je povezana z visokimi stroški. Te pa podjetja težko usmerijo v končno ceno produkta.« Meni, da je s povečanjem minimalne plače največ pridobila država in najmanj delavci, ki jo prejemajo, saj se življenjski stroški višajo.

Druga težava je globalna. Pojav koronavirusa na Kitajskem in drugod bo zagotovo povzročil škodo tudi v slovenskem in podravskem gospodarstvu. Za zdaj večjih posledic še ni, a svari, da se bo to kmalu zgodilo: »Navsezadnje smo odvisni tudi od kitajskega blaga. Tudi iz nekaj podjetij, ki blago dostavljajo v Italijo, smo že prejeli nekaj klicev, da je zaradi zaprtih območij dostava otežena.«

Glede trenutnega stanja delovne sile v Podravju pa Podgornikova pravi, da je kar nekaj od okoli 25 tisoč podravskih delavcev, ki kruh služijo v Avstriji, delo ponovno poiskalo doma, tudi zaradi odpuščanj pri sosedih. Sicer pa v več panogah še vedno primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra.