Eden od utrinkov tekmovanja Naša pesem v preteklih letih. Na fotografiji: Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj Foto: JSKD
Eden od utrinkov tekmovanja Naša pesem v preteklih letih. Na fotografiji: Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj Foto: JSKD

Začetek pomladi je v Mariboru vsako leto v znamenju zborovske glasbe, mednarodnega ali državnega tekmovanja. 26. Naša pesem je bila napovedana konec marca. Kakšna bo prihodnost tega tekmovanja?

Pred tekmovanjem Naša pesem bi se na škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška na 2. tekmovanju Mateja Hubada pomerilo 12 slovenskih zborovodij, nadaljevanje v dvorani Union pa bilo najpomembnejše domače zborovsko tekmovanje. Vodja tekmovanja Matija Varl: "Na podlagi trenutne situacije smo bili sprva primorani tekmovanje Naša pesem in tekmovanje zborovskih dirigentov prestaviti s konca marca na konec maja." A ker zbori niso imeli možnosti vaj, so organizatorji Javni sklad za kulturne dejavnosti, zveza kulturnih društev, mestna občina in vodstvo tekmovanja izbrali nov datum: »Tekmovanje prestavlja na mesec november. In sicer bomo 12. in 13. novembra izvedli tekmovanje zborovskih dirigentov Zvok mojih rok, in potem 14. in 15. novembra zborovsko tekmovanje Naša pesem v Unionski dvorani Maribor,« pravi Varl.

Na tekmovanju Naša pesem, ki je bilo prvič leta 1970, zbore ocenjuje mednarodna žirija. "Na vsak način se trudimo, da obeležimo 50-letnico tekmovanja. Mednarodna žirija pa je seveda možna tudi iz bližnje okolice – če bo takšno potovanje seveda mogoče," je še povedal Matija Varl. Žirija bo poslušala in po uspehih razvrstila izbrane sestave: vokalni skupini, tri ženske in enajst mešanih zborov.