Foto: Radio Maribor/TV Maribor
Foto: Radio Maribor/TV Maribor

Zaprtje srednjega bazena v mariborskem kopališču Pristan se je zavleklo v osmo leto. Kot je znano, so bile pri vodenju in izvajanju obnove, ki jo je sedanje županstvo »podedovalo« od prejšnjega, storjene številne nepravilnosti, kar je pokazala tudi neodvisna revizija. Na občini so vendarle optimistični, da bi lahko prvi kopalci v obnovljeni bazen skočili še pred začetkom jeseni.

Čeprav se je obnova končala leta 2019, napake še vedno odpravljajo. Izvajalec MarkoMark Nival trenutno v okviru garancijskih zavez ojačuje bazensko školjko s karbonskimi trakovi, pravi podžupan Samo Peter Medved:

"Ta trenutek bomo z izvajalcem zagotovili mehansko odpornost in stabilnost same konstrukcije, kar je bila tudi obveza. Kot veste, smo imeli težave s tesnjenjem. Ta trenutek je zadeva, bom rekel, stabilna, za dolgoročno zagotovitev tesnjenja pa potrebujemo pravzaprav še ustrezno študijo oziroma analizo, kako to dejansko zagotoviti. Ne gre pa tukaj ta trenutek za kakršne koli večje probleme."

Aktivnosti v zvezi s tesnjenjem želijo plačati z unovčitvijo bančne garancije v znesku 38 tisoč evrov; ali bo to dovolj, še ne vedo. Podžupan je sicer prepričan, da bodo lahko kmalu zaprosili za tehnični pregled in uporabno dovoljenje.

Sledi še obnova stavbe

Pred odprtjem pa je načrtovana še obnova bazenske stavbe; trenutno potekajo aktivnosti glede javnega naročanja, pojasnjuje podžupan:

"Celovita energetska sanacija, izvedba prezračevanja, ojačitev, vhod in še neka druga gradbena dela. Če ne bo nekih pritožb v sklopu javnega naročanja, bi lahko v novem šolskem letu se veselili obnovljenega bazena."

Bazen bi tako sprejel kopalce prvič po januarju 2014.