Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Podjetje Marles hiše iz Limbuša, ki že desetletja izdeluje montažne objekte z leseno konstrukcijo, je lani ustvarilo največ prihodkov v zadnjih desetih letih. Čisti prihodki so znašali dobrih 24 milijonov evrov, v primerjavi z letom prej so bili večji za 18 odstotkov. V podjetju tudi letos načrtujejo rast.

Marles je lani na domačem trgu ustvaril skoraj 15 milijonov evrov prihodkov oziroma za dobrih 40 odstotkov več kot leto prej, je pa bila realizacija na tujih trgih nekoliko manjša. Letos na slovenskem trgu predvidevajo toliko prihodkov kot lani, ob tem pa načrtujejo porast na vseh ključnih trgih v tujini, napoveduje direktor družbe Bogdan Božac: "Tako bomo občutno povečali prodajo na italijanskem trgu, tudi na švicarskem in nemškem trgu, nekaj malega bomo tudi v Avstriji."

V podjetju si želijo še več prisotnosti na tujih trgih, zato imajo namen širiti distribucijsko-prodajno mrežo. "Kar bi pomenilo, da bi prihod morebitne krize oziroma zaostrovanje situacije na trgu pomenil, da bi bila naša pozicija dovolj trdna, da nas kaj takega ne bi pretirano prizadelo," pravi Božac.

V Marlesu je zaposlenih 210 ljudi. 70 jih dela na področju oken in stavbnega pohištva, drugi na oddelku gradnje hiš. Sicer so v zadnjih dveh letih precej zaposlovali, ob delavcih v proizvodnji in na terenu tudi veliko mladega inženirskega kadra iz Maribora, dodaja direktor družbe Bogdan Božac: "Moram poudariti, da je kader, ki ga ta trenutek dobivamo z univerze v Mariboru, predvsem s strani gradbene fakultete, da je to kvalitetni kader, z veliko znanja o leseni gradnji, ki ima tudi ambicijo in na teh ljudeh želimo graditi našo prihodnost."

Tako načrtujejo sodobnejši pristop v proizvodnji, tudi s pomočjo digitalizacije.