Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah sledijo zastavljenim razvojnim načrtom. V tem tednu znova odpira zdravstvena ambulanta, pomembni razvojni stebri pa so tudi urejena komunalna infrastruktura, zagotavljanje kakovostne pitne vode, trajnostna mobilnost, digitalizacija občine in razvoj turizma.

V zadnjih 15-ih letih se je število prebivalcev pri Sveti Trojici zmanjšalo za več kot šeststo. Da bi zaustavili trend izseljevanja, pospešeno urejajo manjkajočo infrastrukturo. Za urejanje cest, vodovoda, kanalizacije in drugih javnih površin letos namenjajo okoli 700 tisoč evrov. Zelo pomembna za razvoj občine je, pravi župan David Klobasa, gradnja optičnega omrežja. Z njo izpolnjuje predvolilno obljubo, da bo optiko pripeljal v vsako hišo: "V začetku mandata je bila občina pokrita z optičnim omrežjem v 7-ih odstotkih, danes po letu dni se približujemo 68 odstotkom gospodinjstev. Prav to je taki projekt, ki ga občani najbolj vidijo, saj imamo po domače rečeno celo občino razkopano."

V naselju Osek bodo z gradnjo vodovoda oskrbeli gospodinjstva, ki so bila še praktično brez pitne vode. V neposredni bližini trojiškega jezera pa raste novo stanovanjsko naselje – tako imenovana Trojica jug: "Večina parcel oziroma hiš, ki jih vidite, prodanih. Gradbinec skorajda težko dohaja vsa nova naročila."

Za zagotavljanje trajnostne mobilnosti in v podporo razvoja turizma je eden večjih projektov letošnjega proračuna tudi urejanje kolesarskih poti. Ob jezeru naj bi še to poletje uredili postajališče za avtodome. Skratka, kot pravi prvi mož občine, želijo, da Trojica postane kraj z vsemi prednostmi podeželja, pa tudi z vsemi ugodnostmi, ki jih ponuja urbano naselje.