Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kjer skrbijo za osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju, so včeraj prvič na stežaj odprli vrata obiskovalcem. Kot poudarjajo, želijo na ta način zmanjšati še vedno prisotne predsodke in posledično tudi diskriminacijo stanovalcev, ki so odmaknjeni od širšega družbenega okolja.

Na lokaciji bivalne enote in varovanega oddelka Hrastovec je nastanjenih 370 stanovalcev, še 270 jih biva v zunanjih enotah in neodvisnih stanovanjih in kot poudarja direktorica Andreja Raduha: "Zavod Hrastovec ni več zadnja postaja, ampak začetek ljudem, ki imajo težave v duševnem zdravju in duševnem razvoju."

Zato so zelo ponosni na številne spremembe, ki so jih izpeljali v zadnjih letih, še dodaja: "V samem bivanju stanovalcev, same prostore, na naše delovanje, na naše nove metode in na to da želimo, da v svetu ta stigma, predsodki se uničijo."

A bo za to še potreben čas. Tudi zato so danes na stežaj odprli vrata obiskovalcem: "Da si malo pogledamo, kako tu živijo, kakšne so stavbe, vse to nas zanima. Sem bil pred leti že na obisku tukaj in se je zelo veliko spremenilo od takrat do danes."

Zadovoljni, kot so povedali, so tudi stanovalci, predvsem tisti, ki smo jih zmotili pri delovni terapiji. Marjan Šibanc in Otilija Ritlop: "Jaz sem tu zelo zadovoljen. Sem pri pevskem zboru Murska Sobota, moram pohvaliti od terapije, uslužbenci vse. Tri leta že je kar sem tukaj, se razumemo, različne stvari počnemo – šivajo, eni barvajo, tretji slikajo, ta gospod kozarec brusi ali riše gor."

Sicer pa jim načrtov za izboljšanje bivanjskih razmer tudi za v prihodnje ne manjka, dodaja direktorica. Tako želijo zgraditi novo enoto v Lenartu in odpreti še kak dnevni center.