Umetniška beseda premore presežnost, lepoto, fantazijo, z njo se lahko zoperstavimo minljivosti, smrti, samoti in bolečini. Zato je toliko bolj odmeven projekt Mestne občine Maribor z naslovom Moč besede, v katerem devet pesnikov in pesnic iz Maribora s svojimi mislimi in verzi na plakatih nagovarja občane in občanke in jih s tem opogumlja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik



Moč besede je veliko večja, kot ji v vsakdanjem življenju pripisujemo, pravi ambasadorka branja Zora A. Jurič: »Pobuda je bila, naj se pesniki odzovejo s krajšimi verzi, mislimi, ki bi bili vzpodbudni, da se zavemo vrednosti življenja, trenutka, tega, da smo povezani, in prepričana sem, da bodo misli dobro delovale tudi na naše someščane.

Poezija in pesnjenje sta najprej misel, meni pesnica Petra Kolmančič, ki je za akcijo prispevala svoj verz, in sicer: »Ob vseh oblikah neljubezni, ki jih živimo, je kakršnakoli oblika ljubezni – milost.« Petra Kolmančič pravi: »Misel je lahko kakršnakoli, lahko je kritična, lahko je presežna, prevratna, osvobajajoča, lahko pa je samo lepa, čista misel, in zelo pomembno je, da se v družbi misel dogaja. Če smo zagozdeni pred zasloni oziroma v okoliščine, kjer se misel ne dogaja, smo s tem opeharjeni za nekaj zelo pomembnega. Tisti, ki misli, ima možnost tudi razmišljanja o spremembah. To pa seveda marsikomu ni v interesu.

Vabilu k projektu se je odzval tudi pesnik Andrej Brvar: »Meni se zdi ta akcija zelo hvalevredna, ki jo velja ponavljat tudi sicer, da se okolje skozi to kultivira, tega sta mariborsko in slovensko okolje zelo potrebna.« Za nadaljevanje tovrstnih akcij se bo zavzel tudi pri Mestni občini Maribor, ki je akcijo finančno omogočila. Pobudnica projekta z mariborske občine Jelka Vrečko ob tem dodaja: »Mislim, da ima Maribor bogato zakladnico ustvarjalcev, ponosni smo na njih, mislim, da bi jih še večkrat morali vključevati v različne projekte. Z velikim veseljem so se pesniki odzvali tej gesti in tukaj lahko govorimo o lepem darilu mariborskih pesnikov in ustvarjalcev someščanom.«

Plakate z mislimi, ki opogumljajo, je grafično oblikoval Matjaž Wenzel, v Mariboru pa jih bo mogoče videti vsaj do sredine maja.