Foto: AMZS
Foto: AMZS

V nenavadno topli jeseni večina še ne razmišlja o prihajajoči zimi. A bliža se 15. november, ko je treba – ne glede na vreme – po zakonu na avtomobile namestiti zimsko opremo.

Pri pripravah na zimo je najpomembnejša izbira ustreznih pnevmatik. Zimske morajo imeti vsaj 3 milimetre profila, ob uporabi letnih pa je treba imeti v avtomobilu snežne verige ustreznih dimenzij, pojasnjuje inštruktor varne vožnje pri AMZS Darko Daljević:

"Ker smo na takšnem geografskem območju, kjer so temperature pozimi zelo nizke, odsvetujemo vsakršno uporabo letnih pnevmatik pozimi, kajti nizka temperatura povzroča letnim pnevmatikam probleme."

Dovoljena je tudi uporaba celoletnih pnevmatik, a jih priporočajo le tistim, ki vozijo na kratkih razdaljah.

Zakon določa le minimum, izberite bolje!

Sicer pa je zaželeno, da pnevmatike ne le izpolnjujejo minimalne zakonske zahteve, ampak jih presegajo:

"Zapomnite si preprosto formulo: 4X4X4! 4 zimske gume, ne starejše od 4 let in s profilom vsaj 4 milimetre."

Ni pa odveč tudi oprema, ki je zakon ne predpisuje. Tistim, ki se odpravljajo v naravo ali na slabše urejene ceste, bodo morda v korist lopata, gumijasta podloga in vreča peska.

Pomembna pa je tudi priprava avtomobila:

"Očistite vetrobransko steklo in čistilni tekočini dodajte sredstvo proti zamrzovanju. Očistite tudi listje, ki se jeseni lahko nabere v režah za zrak, kajti listje nase veže vlago in otežuje odroševanje stekel."

Pri odroševanju stekel si lahko pomagamo tudi s klimatsko napravo.

Ob nakupo novih pnevmatik pa sogovornik voznikom priporoča ogled testa, ki ga vsako leto opravijo na AMZS.